Webservices voor gemeenten

Zoekt u een manier om informatieverzoeken van burgers snel en vlot af te handelen? Wilt u gemakkelijk data uitwisselen met uw ketenpartners? Wilt u uw data benutten in websites en andere applicaties? Dan zijn web-services wellicht een goede oplossing voor uw gemeente. GeoPublisher is de door IDgis ontwikkelde cloud oplossing, waarmee u eenvoudig data publiceert via WMS en WFS web-services. U heeft zelf geen extra software of specialistische kennis nodig.

Met web-services kunt u een verzoek om data pasklaar beantwoorden. In plaats van dat u bestanden opstuurt krijgt de klant een door GeoPublisher op maat gemaakte URL waarmee het resultaat van de data aanvraag kan worden opgehaald. Dit kan een download verzoek zijn van bepaalde data (verzorgd door de zogenaamde WFS) of een kaartbeeld waarin de data gepresenteerd is (verzorgd door de WMS).

Altijd actueel en 7/24 bereikbaar

Met GeoPublisher is uw data altijd actueel en bereikbaar. GeoPublisher draait in de cloud. Dit betekent dat u geen aanvullende software hoeft te hebben of te onderhouden. U kunt GeoPublisher laten aansluiten op uw database of u laadt uw bestanden via de GeoDropIn (drop-box voor geo-data) direct in GeoPublisher. GeoPublisher maakt gebruik van een eigen publicatie database. Is er aan uw kant (bij de bron) een wijziging van uw data, dan wordt dit automatisch gesignaleerd door GeoPublisher en wordt de data in de publicatie database ververst. Dit betekent dat de data die u publiceert altijd actueel is. De web-services van IDgis voldoen bovendien aan strenge bereikbaarheid en performance eisen. Dit betekent dat u voor klanten feitelijk 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar bent.

Data eenvoudig gebruiken in websites en andere applicaties

Door te werken met web-services kunt u eenvoudig uw data gebruiken op websites en andere applicaties erop laten aansluiten. Binnen uw website kunt u een (eenvoudige) viewer gebruiken om kaartlagen via web-services op te halen en te tonen en applicaties kunnen evengoed gebruik maken van de WMS en WFS van GeoPublisher. De WMS en WFS zijn gemaakt volgende de internationale standaarden (OGC) voor web-services. Een voorbeeld van een applicatie die gebruik maakt van de web services van GeoPublisher is de bedrijvenatlas van Rijssen-Holten.

joop voortman

We zijn heel enthousiast over de bedrijvenatlas en GeoPublisher. We gaan in de toekomst meer gebruik maken van webservices. Joop Voortman, geo informatie specialist, Gemeente Rijssen-Holten

Data op orde door metadata

GeoPublisher werkt naadloos samen met de geoportaal dienst GeoPortal. De gebruiker van het GeoPortal hoeft geen expert te zijn. In plaats van de vaak ingewikkelde terminologie uit de ISO standaarden, maakt u gebruik van gewone taal. Het resultaat is een uiterst overzichtelijke presentatie van de metadata in tabs inclusief kant en klare URL’s van de services voor direct toepassing in viewers en met download-links naar de oorspronkelijke data. Als u zoekt naar services ziet u niet alleen de URL maar ook meteen de lagen die de betreffende service aanbiedt. U kunt het Geoportaal bovendien doorzoeken á la Google inclusief zoek-suggesties.

Niet alleen geo-data

GeoPortal is niet alleen handig voor geo-data, maar biedt ook een Dropbox voor overige bestanden. Op deze wijze kunt u andere bestanden en documenten (zoals jpeg’s, png’s, pdf’s enz.) inclusief beknopte metadata zelf toevoegen en beheren. Door het gebruik van metadata zijn uw bestanden, data en services beter vindbaar en daardoor toegankelijker.  De harvester controleert automatisch of er data is gewijzigd, zodat de data altijd actueel is.

Voorspelbare, aantrekkelijke tarieven

GeoPublisher en GeoPortal zijn hosting diensten van IDgis. Wij hanteren daarbij marktconforme tarieven, waarbij u betaalt naar rato van de hoeveelheid data die u wilt publiceren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kunt u GeoPublisher bovendien gratis geheel vrijblijvend uitproberen.

Probeer uit!

Meer informatie

> Lees meer over GeoPublisher

> Lees meer over GeoPortal

 

Meer informatie