IDgis heeft als eerste leverancier succesvol een groot aantal besluiten (158 Natura 2000-besluiten en 13 Toegang Beperkende Besluiten) in de productieomgeving van het DSO geladen. Een mooie mijlpaal voor IDgis, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), RvO en het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Deze prestatie was niet alleen mogelijk door de gedegen materiekennis van IDgis met betrekking tot de standaarden (STOP/TPOD Natura 2000), maar evenzo door de gekozen aanpak en de omgevingsdocumenten software van IDgis. Bij dit werkproces is zeer vlot en succesvol samengewerkt met het multidisciplinaire projectteam van het het Rijk LNV/EZK, RvO, BZK het Serviceteam Rijk LNV, Geonovum, KOOP en het DSO.
Snelle iteraties door OD-software
LNV heeft de Natura 2000-besluiten die beschikbaar waren in Word – eenvoudig kunnen overzetten in de IDgis applicatie OD-tekst. OD-tekst is feitelijk Word, verrijkt met een speciaal ontwikkeld Omgevingswet menu, met de juiste profielen en extra mogelijkheden, zoals het toevoegen van annotaties. Het door IDgis aangeleverde Word template bevat het speciaal voor Natura 2000-besluiten ontwikkelde Word opmaakprofiel, zodat de teksten die in OD-tekst worden gemaakt (of gezet), automatisch voldoen aan de STOP/TPOD standaard. Tijdens het maken van het document is de ingebouwde validatie essentieel. De gebruiker ziet met één druk op de knop waar eventuele verbeteringen nodig zijn, inclusief een aanwijzing hoe de verbetering door te voeren.
Snelle controles via de IDgis preview omgeving
Een volgende stap in het proces, was het controleren van het besluit in een viewer. Omdat de hele werkwijze nieuw is voor alle partijen gold hier: “Eerst zien dan geloven”. Deze controle zou je kunnen doen na laden in de pre-omgeving van het DSO met de daar beschikbare viewer. Maar dit heeft een aantal bezwaren. Controle in de DSO-omgeving kan pas een dag na uploaden plaatsvinden en het DSO is zelf ook nog in ontwikkeling; er zijn nog kinderziektes, bugs. Dit kan het beeld op controle van de content mogelijk vertroebelen; zitten de fouten in het onjuist aanleveren van de content of ligt het aan de techniek? Om die reden is ervoor gekozen om vooraf – via het systeem van IDgis PlanoView – een 100% controle uit te voeren op de inhoud (tekst, kaart en annotatie) en alleen steekproefsgewijs besluiten eerst te laden in de pre-omgeving van het DSO.
Deze aanpak heeft goed gewerkt. Door deze werkwijze konden snelle iteraties/correcties worden gemaakt. Bijna alle inhoudelijke fouten in de content zijn al voor het laden in het DSO gecorrigeerd. Dit heeft aanzienlijk veel doorlooptijd bespaard. Uit een laatste controle van de content in het DSO zelf bleek dat slechts enkele geringe inhoudelijke tekortkomingen nog hoefden worden verholpen.