GeoPortal: uniek overzichtelijk Geoportaal

Met het GeoPortal zoekt u in gewone taal naar geo-data, waarna de metadata overzichtelijk wordt gepresenteerd via de tabs: “wat”,”wie”, “waar”,”wanneer” en “details”. Het GeoPortal is daarmee een uiterst gebruikersvriendelijk geoportaal.

screenshot

Kenmerken

 doorzoekbaarheid van metadata á la Google
✔ begrijpelijke presentatie van de metadata
✔ “statische” kaarten zelf toevoegen
 gebruikersvriendelijke beheermodule

Kant-en-klare URL’s

De gebruiker van het GeoPortal hoeft geen expert te zijn. In plaats van de vaak ingewikkelde terminologie uit de ISO standaarden, kunt u gebruik maken van gewone taal en zoekt u á la Google op vrije tekst inclusief zoek-suggesties. Het resultaat is een uiterst overzichtelijke presentatie van de metadata in tabs inclusief kant en klare URL’s van de services voor direct toepassing in viewers en met downloadlinks naar de oorspronkelijke data. U kiest daarbij zelf het formaat: shape, GML, DXF of KML. Als u zoekt naar services ziet u niet alleen de URL maar ook meteen de lagen die de betreffende service aanbiedt. De metadata van geodata en services zijn conform standaarden gelinkt (resource linking).

Dropbox voor overige geo-data

dropboxGeoPortal bevat bovendien een soort Dropbox en metadata beheermodule voor overige geo-data. Op deze wijze kunt u “statische kaarten” (zoals jpeg’s, png’s, pdf’s enz.) inclusief beknopte metadata (Dublin Core 1.1) zelf toevoegen en beheren.

Metadata harvesters

Het GeoPortal sluit naadloos aan op de automatisch gegenereerde metadata van datasets en services uit de GeoPublisher. Het GeoPortal kan echter overweg met alle metadata die wordt aangeboden via WebDav. Wilt u ook aansluiten op andere metadata harvesters, dan informeren wij u graag over de mogelijkheden.

Gezamenlijke ontwikkeling

GeoPublsherMDGeneratorHet GeoPortal is – net zoals de GeoPublisher – ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Provincie Overijssel. Een van de wensen van de Provincie Overijssel was het verbeteren van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening aan interne en externe afnemers van geo-data. GeoPublisher maakt daarom gebruik van professionele OGC services, inclusief uitgebreide monitoring. Met de ijzersterke combinatie GeoPublisher en GeoPortal heeft de provincie Overijssel haar doelstelling ruimschoots gehaald.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Herman Assink.

Herman Assink Directeur IDgis BV