Het door IDgis vernieuwde Geoportaal van Overijssel is sinds de introductie afgelopen najaar een groot succes. Gerard Nienhuis, GIS coördinator van de provincie Overijssel en één van de drijvende krachten achter het Geoportaal, vertelt enthousiast dat niet alleen het gebruik fors is toegenomen (verdrievoudiging in nog geen jaar tijd), maar dat ook de betrouwbaarheid spectaculair is.
Informatie delen via WMS only
Het Geoportaal (GeoPortal) wordt gevoed door de GeoPublisher. De nieuwste versie biedt nu niet alleen de publieke WMS/WFS services en de vertrouwelijke services voor intern gebruik aan, maar kent nu ook een soort tussen vorm: de “WMS only” variant. “Dit stelt ons in staat om nog meer informatie publiekelijk te delen. De WMS levert de kaarten die door iedereen gebruikt mogen worden, terwijl de onderliggende data niet gedownload kan worden en dus nog steeds vertrouwelijk is en blijft.” Momenteel worden ruim 600 geodatasets (GIS bestanden) ontsloten via 79 services (WMS en WFS) en zijn ruim 200 pdf’s (statische kaarten) via het Geoportaal beschikbaar gesteld, maar deze aantallen groeien nog steeds.
“Spectaculair stabiel”
“Het werkt gewoon altijd. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, en dat zal over een aantal jaren ook vast wel zo zijn, maar dat is het niet. Ik noem het spectaculair stabiel. Ook de downloads werken feilloos, je krijgt altijd wat je hebt gevraagd. We hebben hierdoor nauwelijks meer werk aan randzaken wat betreft de systemen. Dit scheelt ons enorm in de beheerlast.”
Beheer nog overzichtelijker
De nieuwste versie biedt bovendien nog meer gebruiksgemak. De beheerder krijgt in het dashboard notificaties te zien als nieuwe datasets zijn toegevoegd, brondatasets zijn verwijderd of als de status is gewijzigd (publiek, vertrouwelijk of WMS only). Ook zie je in het Geoportaal in één oogopslag of de meta data van alle datasets in orde is, of dat er fouten in de aanlevering zitten.
Wat vinden gebruikers?
“We horen intern regelmatig wat gebruikers vinden van het Geoportaal, maar we willen vooral ook graag weten hoe externe gebruikers het Geoportaal ervaren. Studenten hebben voor ons een enquête samengesteld om dit te onderzoeken. Wij nodigen iedere gebruiker van het Geoportaal van harte uit om deze korte enquête in te vullen, zodat we in de toekomst nog beter kunnen inspelen op de wensen van onze gebruikers”
Meer informatie
De GeoPortal en GeoPublisher zijn zo gemaakt dat deze eenvoudig zijn in te passen binnen andere organisaties. Heeft u interesse in de GeoPublisher en/of het Geoportaal, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen,
- Ga naar Geoportaal Overijssel
- Lees meer over GeoPortal
- Lees meer over GeoPublisher
{loadposition MeerInformatieSandro}