Een innovatieve clouddienst speciaal voor QGIS gebruikers

qgis www

Maakt u eigen QGIS projecten, waarbij u zelf kaarten samenstelt en deze ook opmaakt? Wilt u uw QGIS projecten via het web delen met anderen inclusief alle QGIS snufjes die u heeft toegevoegd? IDgis heeft een geo innovatie ontwikkeld die ook voor uw organisatie interessant kan zijn. Een mooi alternatief voor QGIS Cloud! Aanleiding was de wens van De Landmeetdienst om QGIS projecten te kunnen delen met klanten, in dit geval de Universiteit Twente. Deze dienst is een toevoeging op de eerder door IDgis ontwikkelde GeoDropIn dienst, waarmee u geodata in een handomdraai via web services publiceert en actueel houdt.

Huidige werkproces is vaak omslachtig

“Wij werken veel met QGIS. De projecten die wij in QGIS maken voor onze klanten bevatten niet alleen diverse kaartlagen maar ook specifieke symbologie en op maat gemaakte formulieren”. vertelt Robin Kok, projectleider bij de Landmeetdienst. “Om de klant te laten zien wat we deden moesten wij files heen en weer sturen. Dit was nogal omslachtig. Waar wij naar zochten was een open source gis-oplossing om data en de kaart beschikbaar te stellen op een veilige, snelle en simpele manier. We hebben eerst gekeken naar de clouddienst die QGIS zelf aanbiedt (QGIS Cloud), maar waren daar niet tevreden over. Ik heb de gratis versie geprobeerd, maar liep daar tegen problemen op. Het was beperkt in opmaak, ik kon niks met formulieren en er ontbrak de mogelijkheid voor een WFS. In een eerder stadium had ik al eens contact gehad met Herman Assink van IDgis en wist ik van hun expertise op dit gebied. Ik heb hem toen de vraag voorgelegd of hij zoiets voor ons kon ontwikkelen. IDgis heeft dit snel begrepen en geweldig opgepakt.” 

"Wat IDgis heeft ontwikkeld is een uitstekende manier om de data extern te hosten, QGis-projecten aan te leveren en services terug te ontvangen. De services dienen als raadpleegomgeving. Maar ook het kunnen beheren van de data vanaf de werkplek is een groot voordeel."

What You See is What You Get

“Wij zien dat veel bureaus zoeken naar mogelijkheden om geodata eenvoudig te delen met anderen. Wij denken dat dit anders kan en moet”, aldus Herman Assink. “We hebben veel ervaring met het maken van webservices en konden dit nu mooi combineren met onze know how van QGIS. De vraag van de Landmeetdienst heeft geresulteerd in een nieuwe Nederlandse clouddienst voor QGIS gebruikers.  We hebben het voor elkaar gekregen dat wat je zelf in QGIS maakt en ziet precies overeenkomt met wat via de webservices uiteindelijk wordt gepubliceerd, dus een echte What You See is What You Get ervaring. Als gebruiker heb je bovendien alles in eigen hand. Je krijgt je eigen database, een eigen domeinnaam en voldoende opslag om QGIS projecten te maken en uiteraard is alles beveiligd met gebruikersnaam en wachtwoord.” {loadposition QuoteRobinKok2}
"Voor ons is het ook van belang dat het een Nederlandse dienst is. We hebben dan optimale ondersteuning, bovendien staat onze data op servers die onder Europese wet en regelgeving vallen."

Wijzigt de data dan ziet de gebruiker dit ook meteen

“We zijn zeer te spreken over het resultaat dat IDgis heeft bereikt”, aldus Robin Kok. “Wij richten voor onze klant QGIS projecten in. We laten het publiceren via de IDgis cloud en de klant kan na inloggen via de speciale URL precies zien wat wij in QGIS gemaakt hebben. De database met data wordt in dit geval ook door ons voor de klant beheerd. Als we de data actualiseren, dan is dit meteen zichtbaar in het resultaat via de webservices. De snelheid van de services is bovendien indrukwekkend. We gaan dit zeker ook voor andere klanten inzetten.”

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van onze clouddienst voor QGIS projecten? Wilt u meer informatie of alle voordelen op een rijtje zien? Bekijk dan onze GeoDropIn voor QGis pagina. Daar vindt u ook de knop om de dienst geheel vrijblijvend 3 maanden uit te proberen.