Bottom up aanpak signaleringskaart externe veiligheid loont

“De landelijke Signaleringskaart voor Externe Veiligheid is met veel enthousiasme ontvangen.” vertelt EV-adviseur Anita van Mulken. “Dat is geweldig om te horen en een beloning voor onze bottum up aanpak. Dus eerst goed luisteren naar de veiligheidsadviseurs bij o.a. gemeenten, omgevingsdiensten en provincies. Waar hebben zij behoefte aan? Die wensen hebben we samen met IDgis blijkbaar goed weten te vertalen in de landelijke Signaleringskaart.

Door en voor adviseurs externe veiligheid

De landelijke Signaleringskaart Externe Veiligheid is mede ontstaan vanuit ideeën van Boudewijn de Hoop, adviseur Externe Veiligheid bij de Omgevingsdienst Rivierenland.  “Uit de verschillende initiatieven uit de regio’s zijn we met de projectgroep DIS begonnen met het bouwen van de landelijke kaart. Ik was zelf altijd al aardig goed in GIS en heb voor Gelderland mede uit eigen behoefte een signaleringskaart gemaakt met behulp van de Flamingo Viewer. De ideeën, die daarin zijn verwerkt heb ik nu kunnen toepassen in deze nieuwe landelijke signaleringskaart.”, vertelt een bevlogen Boudewijn de Hoop. “We hebben data kunnen combineren, overbodige informatie eruit gefilterd, soms correcties op data moeten doorvoeren en essentiële informatie toegevoegd, zoals veiligheidszones uit bestemmingsplannen, locaties van windturbines en hoogspanningslijnen. Het is bovendien prettig samenwerken met de professionals van IDgis. Zij hebben de database omgeving ingericht en verzorgen de hosting van de Signaleringskaart.”

Alleen een veiligheidscontour is niet voldoende.

“Een van de wensen die we hebben opgepikt, is dat gebruikers niet alleen veiligheidscontouren willen zien, maar ook wat er verder aan relevante objecten zich in de omgeving bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van windmolens. Die combinatie maakt het voor adviseurs mogelijk om tot een goed overwogen advies te komen, bijvoorbeeld ten behoeven van ruimtelijke ordening. Tot nu toe moesten adviseurs deze informatie zelf bij elkaar schrapen en combineren. Nu hoeft dat dus niet meer en is het beeld in de viewer in een kéér compleet. Doordat alles in de viewer is verenigd, kan hier ook makkelijker over worden gecommuniceerd met derden en worden bovendien fouten voorkomen.” Ook windturbines en hoogspanningslijnen worden weergegeven in de Landelijke Signaleringskaart Externe Veiligheid

Landelijk initiatief voor de regio’s

 “We kunnen, denk ik, ook trots zijn dat we met de projectgroep een landelijke aanpak hebben weten te vinden, die recht doet aan de (diverse) regio’s”, voegt Anita van Mulken toe. “Door deze aanpak (in opdracht van de Projectgroep Data Infrastructuur (DIS) via Impuls Omgevingsveiligheid) hebben we kunnen voorkomen dat er overal lokale initiatieven zijn ontstaan. Hierdoor is er, denk ik, een enorme efficiency slag gemaakt. We hebben daarbij gefocust op het verkrijgen van goede data. We zijn daarbij proactief te werk gegaan. Dus niet altijd genoegen nemen met de data zoals die er al was, maar bij de bronhouders aankloppen om data te verkrijgen die beter voldoet aan onze wensen. We hebben deze data dus via de bronhouders verder kunnen verrijken voor het gebruik in de signaleringskaart.”

Facts

  • Signaleringskaart is een tool voor EV- en RO-professionals;
  • Alleen toegankelijk via inloggen, accounts worden vooraf gecheckt;
  • Direct na introductie al 250 gebruikersaccounts, dat worden er elke dag meer;
  • In opdracht van Projectgroep Data Infrastructuur (DIS) via Impuls Omgevingsveiligheid;
  • Projectleider: Anita van Mulkum (adviseur EV);
  • Flamingo viewer toepassing, ontworpen en geconfigureerd door Boudewijn de Hoop;
  • IDgis verzorgt de database infrastructuur en hosting;
  • GeoServer database.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Kevin van de Bosch.

kevin120x120