Beheer en gebruik van Geoportaal Overijssel straks stabieler en gebruikersvriendelijker

GeportaalKaartjeOverijsselIDgis heeft opdracht gekregen om het Geoportaal van de Provincie Overijssel stabieler en gebruikersvriendelijker te maken. De gebruiker kan gebruik maken van gewone taal en de metadata wordt doorzoekbaar á la Google. Het Geoportaal is de ingang voor het vinden van alle geo-data van de Provincie Overijssel. 

Het huidige Geoportaal wordt door IDgis op de volgende punten sterk verbeterd:

  • doorzoekbaarheid van metadata
  • begrijpelijke presentatie van de metadata
  • gebruikersvriendelijke beheermodule
  • stabiele dienstverlening

Intuïtief en kant-en-klare URL’s

IDgis heeft de Provincie Overijssel aan de hand van een mock-up laten zien dat de gebruiker geen expert meer hoeft te zijn. In plaats van de vaak ingewikkelde terminologie uit de ISO standaarden, kan de gebruiker gebruik maken van gewone taal. IDgis zorgt er bovendien voor dat de metadata doorzoekbaar wordt á la Google. Dit betekent dat de gebruiker kan zoeken op vrije tekst en automatisch geholpen wordt met zoeksuggesties. De gebruiker zal ervaren dat het zoeken intuïtief en gemakkelijk is geworden. Als resultaat krijgt de gebruiker kant en klare URL’s voor direct toepassing in viewers.

Gemakkelijker beheer metainformatie

Het geoportaal zal aansluiten bij de automatisch gegenereerde metadata uit GeoPublisher wat betreft datasets en services. De provincie Overijssel beschikt echter ook over een groot aantal statische kaarten, zoals jpeg files en pdf’s. IDgis ontwikkelt hiervoor een beheermodule, waarmee ook deze metadata eenvoudig kan worden beheerd. 

Gezamenlijke ontwikkeling

Het Geoportaal wordt de komende tijd in nauwe samenwerking met de Provincie Overijssel verder ontwikkeld.
Naast de genoemde verbeterpunten zorgt IDgis voor een downloadfunctionaliteit en zal gebruik worden gemaakt van professionele OGC services voor betrouwbare dienstverlening. Het Geoportaal sluit naadloos aan en is een logisch vervolg op de eerder door IDgis ontwikkelde publicatieomgeving GeoPublisher.

{loadposition MeerInformatieHerman}