PlanoView: plannenviewer voor ruimtelijke planteksten en plankaarten

PlanoView de viewer voor omgevingsplannen

Ruimtelijke plannen komen tot stand in samenspraak met veel partijen. Tijdens dit proces kunt u PlanoView inzetten om plannen eenvoudig digitaal te publiceren, doelgericht te communiceren en flexibel aan te passen aan verkregen zienswijzen.

PlanoView is de eerste ro-viewer die optimaal gebruik maakt van objectgerichte planteksten, zodat kaart en tekst volledig in samenhang zijn te raadplegen. Sinds de introductie wordt PlanoView succesvol gebruikt door diverse provincies en is de belangstelling bij gemeenten gewekt. Inmiddels worden door de bronhouders via PlanoView tientallen nieuwe plannen aangeboden; allen gebruikmakend van objectgerichte planteksten. PlanoView loopt ook voorop als viewer voor omgevingsplannen.


PlanoView klikken en lezen

Aanleiding

Ruimtelijke plannen worden sinds een aantal jaren landelijk beschikbaar gesteld via ruimtelijkeplannen.nl. Dit systeem en andere bestaande oplossingen blijken in de werkprocessen echter te inflexibel en te complex te zijn voor zowel beheerder(s) als eindgebruikers. Andere beperkingen zijn het ontbreken van koppelingen tussen tekst en kaartobjecten, het niet kunnen doorzoeken van planteksten en het gebrek aan interactiviteit. Het is daardoor tijdrovend en complex om snel en flexibel wijzigingen en ontwikkelingen door te voeren binnen de plannen. Het planvormingsproces liep regelmatig vertraging op, doordat extra fysiek overleg, afstemming en communicatie noodzakelijk was.

PlanoView door en voor bronhouders

PlanoView is ontwikkeld voor en door bronhouders, zodat zij ruimtelijke plannen efficiënt online kunnen delen en doelgericht kunnen communiceren. Voor een optimale inzet en gebruik van PlanoView is het van belang dat plannenmakers zich richten op het schrijven van objectgerichte planteksten.

PlanoView voor gemeenten

Planoview klikken en lezen bestemmingsplan
PlanoView is als Software as a Service voor gemeenten een laagdrempelige en kostenefficiënte oplossing om burgers en maatschappelijk partners beter te bedienen. PlanoView is ook voor stedenbouwkundige- en architectenbureaus een unieke tool om efficiënt te communiceren met opdrachtgevers.

De viewer voor omgevingsplannen

PlanoView loopt ook voorop als viewer voor omgevingsplannen. De Gemeente Rijssen-Holten heeft bijvoorbeeld op vooruitstrevende wijze het omgevingsplan voor het buitengebied van Rijssen-Holten via de PlanoView viewer voorgelegd aan haar burgers. Inwoners en andere geïnteresseerden zien na zoeken op adres, of na één klik in de kaart, wat van toepassing is op de betreffende locatie en in de directe omgeving. Reacties doorgeven aan de gemeente is vervolgens uiterst eenvoudig via de speciale “inspreek” knop van PlanoView. De verwachting is dat op deze manier meer burgers actief betrokken raken bij de plannen van de gemeente Rijssen-Holten. De gemeente Almelo heeft PlanoView ingezet als viewer bij het traject in samenwerking met GemeenteDSO om binnen 3 maanden een start-omgevingsplan te maken. Een start-omgevingsplan is een “uitgekleed” plan met als doel dat de gemeente in korte tijd de werkwijze rondom het maken van omgevingsplannen zich eigen kan maken.

PlanoView voor provincies

Het PlanoView platform stelt provincies eenvoudig in staat haar ruimtelijke ontwikkelingsplannen, zoals structuurvisies en inpassingsplannen, online te delen en doelgericht te communiceren met haar belangengroepen. Het platform is inmiddels uitvoerig beproefd en doorontwikkeld op basis van feedback uit de verschillende gebruikersgroepen. Uitgangspunt hierbij is de gewenste ontwikkelingen van deelnemende provincies worden gebundeld, zodat andere provincies kunnen inhaken op het reeds beproefde en doorontwikkelde platform. Om PlanoView optimaal door te ontwikkelen door krachtenbundeling van de deelnemende provincies worden gebruikersdagen georganiseerd waar de ervaringen, inzichten en gewenste ontwikkelingen worden geïnventariseerd en gebundeld.
"We hebben de samenwerking met IDgis als superpositief ervaren. Ze waren altijd snel, duidelijk met terugkoppelen en alles in klinkklare taal. Dat was heel prettig."

PlanoView toepassingen

Bekijk de actuele PlanoView applicaties van de provincies:

> Provincie Zuid-Holland
> Provincie Gelderland
> Provincie Utrecht
> Provincie Limburg

Eenvoudig Beheer

PlanoView beheer: zelf plannen uploaden en bepalen wie wat ziet.

Lees meer over de PlanoView beheermodule

Bewezen meerwaarde

PlanoView heeft sinds de introductie in 2012 zijn meerwaarde ruimschoots bewezen:

 • Meer doelgericht en efficiënt plannen presenteren aan ketenpartners en burgers;
 • Bevordert participatie en interactie met ketenpartners en burgers door diverse eenvoudige reactiemogelijkheden;
 • Soepeler verloop van besluitvormingsprocessen door de duidelijke presentatie en interactiemogelijkheden;
 • Aantrekkelijker en toegankelijker publiceren van ruimtelijke plannen;
 • Volledig digitaliseren van planvormingsvormingsprocessen (faciliteert papierloos werken).
"We bieden gebruikers nu 1 bron van informatie waar alles rondom het plan van hun interesse inzit.""

Unieke eigenschappen

PlanoView onderscheidt zich samengevat door de volgende unieke eigenschappen:

 • Handig zoeken in tekst en kaart + doorklikken van tekst naar kaart en vice versa;
 • Gebruiksvriendelijk;
 • Apparaatonafhankelijk;
 • Delen via sociale media;
 • Eenvoudig en doelmatig beheer;
 • Voor en door bronhouders.

Wat krijgt u als u PlanoView afneemt?

Als u het complete PlanoView pakket afneemt krijgt u:

 • PlanoView viewer
 • PlanoView beheermodule
 • Bezoekersstatistieken
 • Hosting met monitoring
 • Deelname aan gebruikersoverleg

U kunt PlanoView geheel vrijblijvend eerst uitproberen.

PlanoView factsheet

Meer informatie over PlanoView functionaliteit vindt u in de  PlanoView Factsheet.  Deze kunt u bij ons opvragen:

> PlanoView factsheet opvragen

Graag delen wij de ontwikkelde kennis, ervaringen en inzichten met het PlanoView platform binnen uw organisatie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met  Sandro Neumann

Sandro Neumann