IDgis demonstreert op 18 januari omgevingsplansoftware: kijk mee!

IDgis demonstreert op 18 januari omgevingsplansoftware: kijk mee!

DSC09564 1600px


De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert in samenwerking met het programma Aan de slag met de Omgevingswet leveranciersdemonstraties van software voor de implementatie van de Omgevingswet. Wij demonstreren op maandag 18 januari (13.00-14.00 uur) onze omgevingsplansoftware.

De oplossing van IDgis is per direct beschikbaar en door gebruik van MS-WORD laagdrempelig in gebruik. Onze software stelt u in staat om een omgevingsplan te maken en aan te bieden aan het DSO-LV. Onze tools, waarmee u direct aan de slag kunt, zijn:

 • Schrijven van planteksten met OD-tekst (MS-WORD)
 • Werkingsgebieden en locaties maken met OD-geo
 • Bekijken, delen, bespreken en publiceren van omgevingsplannen met OD-viewer
 • Koppeling met DSO-LV

U kunt ook gebruikmaken van uw eigen software in combinatie met één of meerdere van onze producten! 

Aanmelden

 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert in samenwerking met het programma Aan de slag met de Omgevingswet op dinsdag 1 december een virtuele bijeenkomst waar overheden kunnen kennismaken het oefenaanbod voor Omgevingswetsoftware. IDgis presenteert tijdens deze bijeenkomst haar omgevingsplansoftware, waarmee u direct aan de slag kunt! De software stelt u in staat om een omgevingsplan te maken en aan te bieden aan het DSO-LV. U kunt met ons oefen-aanbod de nieuwe werkwijze rondom het maken van een omgevingsplan uzelf eigen maken en vrijblijvend kennismaken met onze software.

Direct aan de slag

OD software met screenshotOns aanbod, waarmee u direct aan de slag kunt, bestaat uit:
 • Schrijven van planteksten met OD-tekst
 • Werkingsgebieden en locaties maken met OD-geo
 • Bekijken, delen, bespreken en publiceren met OD-viewer
 • Koppeling met DSO-LV
U kunt ook gebruikmaken van uw eigen software in combinatie met één of meerdere van onze producten! 

Sprint naar start-omgevingsplan

IDgis biedt niet alleen de software en ondersteuning bij het gebruik van de software, maar ook unieke ondersteuning tijdens het maakproces. Ons samenwerkingsverband met GemeenteDSO biedt expertise op het gebied van het maken van planteksten, koppelen van geo en het opstellen van toepasbare regels. GemeenteDSO biedt een interactief proces van begeleiding, advisering en samenwerking. U kunt bijvoorbeeld samen met GemeenteDSO werken aan een start-omgevingsplan. U doorloopt daarbij alle stappen, die noodzakelijk zijn om een omgevingsplan te maken. Deze aanpak is ideaal om een kickstart te maken en uw organisatie voor te bereiden op de nieuwe werkwijze. Onlangs hebben wij een dergelijk traject bij de gemeente Almelo afgerond. "Samenwerking met GemeenteDSO is een mooie manier om te leren door te doen" was één van de enthousiaste reacties van Almelo.

De gemeente Rijssen-Holten heeft samen met IDgis een belangrijke stap voorwaarts gezet in de richting van het DSO-LV. Medio maart heeft Rijssen-Holten als een van de eerste gemeenten een omgevingsplan succesvol kunnen uploaden naar de Landelijke Voorziening van het Digitale Stelsel voor de Omgevingswet (DSO-LV)

Planconverter Omgevingsplan DSO-LV

Het digitale stelsel omgevingswet (DSO) is de toekomst van het ruimtelijk domein. Gemeenten en andere bevoegde gezagen stellen hun omgevingsplannen digitaal beschikbaar na de invoering van de Omgevingswet. Inwoners kunnen in begrijpelijke taal zien wat er op hun perceel kan en mag. Ook zijn vergunningaanvragen en -checks eenvoudig uit te voeren. Allemaal digitaal en allemaal via één voorziening.

Voordat iedereen zover is, moet er achter de schermen heel veel gebeuren. Een van de uitdagingen was om plannen, die gemeenten met hun eigen software maken, om te zetten naar een versie die door de DSO-LV kan worden ingelezen. Dat klinkt eenvoudig, toch heeft dit meer weg van een complexe sudokupuzzel. Deze puzzel heeft Rijssen-Holten samen met IDgis opgelost.

Lees het volledige artikel

Door de huidige coronacrisis is ons product GeoSpraak plotseling weer in de spotlights. Met GeoSpraak kan je "inspraak op afstand" organiseren. Deze tool maakt het mogelijk om onine discussies te voeren en online meningen te verzamelen via eenvoudig klikken in de kaart. Wellicht geen vervanging voor de fysieke bijeenkomsten maar wel een prachtig hulpmiddel en zeker in deze tijd.

Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Dion Steenbergen met deze "meespraak" tool bij de gemeente Montferland.  Meespraak Montferland

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Sandro Neumann.

sandro90x90

De gemeente Almelo heeft de ambitie dat burgers in 2021 gebruik kunnen maken van het digitale loket dat aangesloten is op de Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV). Het samenwerkingsverband GemeenteDSO, dat bestaat uit IDgis, Value&Result en Royal HaskoningDHV, is gevraagd om de gemeente daarbij te ondersteunen. GemeenteDSO biedt een integrale ketenaanpak met een unieke combinatie van teksten, kaarten en regelbeheer voor het opstellen van een ‘start-omgevingsplan’.

Almelo omarmt dienstverlening GemeenteDSOlogo gemeentedso

Direct aan de slag met de Omgevingswet

Voor de gemeente Almelo is een stappenplan op het gebied van kennisopbouw, tooling gereedmaken en concrete werksessies samengesteld. Deze direct-aan-de-slag methode met een viertal sprints van twee weken levert de gemeente Almelo:

 • een pilot-omgevingsplan dat is aangeboden aan de test-omgeving van de Landelijke Voorziening;
 • een pilot-omgevingsplan dat raadpleebaar is in de lokale GemeenteDSO-viewer;
 • een vergunningcheck in de GemeenteDSO-viewer met toepasbare regels. 

Met geïmproviseerde online werksessies hebben de gemeente Almelo en GemeenteDSO hun werkwijze aangepast aan de actuele buitenissige omstandigheden, zodat de deelnemers vanuit huis verder kunnen met de implementatie van de Omgevingswet. Door het faciliteren van online werksessies loop het traject nauwelijks vertraging op.

patrick jonkman

"We waren zelf al een tijdje bezig met de diverse deelonderwerpen zoals het omgevingsplan, toepasbare regels en DSO en zochten naar een manier om die deelprojecten met elkaar in verbinding te brengen. GemeenteDSO doet dat. Ze brengen de juiste mensen aan tafel. We verwachten dat er een goede wisselwerking ontstaat, waarbij we elkaar kunnen versterken." Patrick Jonkman, Projectmanager Omgevingswet bij de Gemeente Almelo

Dienstencatalogus

GemeenteDSO werkt met een dienstencatalogus en een toolbox, bestaande uit concrete werksessies in de praktijk, een stappenplan en praktijkondersteuning. Deze stappen zijn gegroepeerd met elk een duidelijk resultaat:

 1. Basiskennis op orde, werkingsgebieden duidelijk, activiteiten voor toepasbare regels bepaald;
 2. Juridische regels en basis werkingsgebieden in concept af voor de gekozen onderwerpen;
 3. Juridische en toepasbare regels en werkingsgebieden zijn af voor de gekozen onderwerpen en activiteiten;
 4. Start-omgevingsplan aangeboden aan (test) LV. Startomgevingsplan in lokale GemeenteDSO-viewer en vergunningcheck werkt.

Hiermee doorloopt de gemeente alle essentiële processen en onderwerpen om te komen tot een aangesloten omgevingsplan. Het resulterende ‘start-omgevingsplan’ is technisch correct, heeft een volledige inhoudsopgave en bevat een selectie van meest belangrijke regels. Na afronding van het ‘start-omgevingsplan’ heeft de gemeente voldoende kennis en ervaring opgedaan om het omgevingsplan zelf verder uit te werken. GemeenteDSO blijft, waar nodig, hierbij ondersteuning bieden.

Meer informatie: www.GemeenteDSO.nl

Ontdek GemeenteDSO!