20 jaar geleden, in 1998, besloot Herman Assink om na een mooie tijd als GIS-consulent bij de Dienst Landelijk Gebied voor zichzelf te beginnen. Vanuit een kantoortje boven de garage van zijn broer in Holten begon Herman aan het avontuur als ondernemer. Eerst natuurlijk alleen, maar algauw met zijn tweeën. In latere jaren is het team van IDgis verder gegroeid. IDgis verhuisde daarom al snel naar een gehuurd kantoor in Holten centrum en in 2011 naar het huidige eigen kantoorpand in Rijsen.
"We hebben eigenlijk altijd met een relatief klein team gewerkt, maar wel altijd allemaal specialisten die iets kunnen! Bovendien werkt het vaak efficiënt, is er weinig overhead en heeft de klant atijd te maken met een deskundige. Dat wordt volgens mij nog steeds gewaardeerd. Er is ook relatief weinig verloop geweest, dus dat beschouw ik maar als compliment, aldus Herman Assink" Op de vraag op welke producten Herman het meest trots is, antwoord hij na even nadenken. "Dan denk ik aan een aantal producten. Het X-Border (cross border) project bijvoorbeeld, waarbij we voor de regio Limburg, Aken een meertalige viewer hebben gebouwd die over de landsgrenzen heenkijkt. DynaCap dat een unieke tool is voor de recherche om scenario's in tijd en ruimte te visualiseren en door te rekenen. Maar ook de services die we gebouwd hebben voor Ruimtelijkeplannen.nl is echt een aansprekend groot project geweest en natuurlijk de INSPIRE view- en downloadservices voor de gezamenlijke provincies. Technisch een uitdagend project. Ze waren zo blij dat ze als een van de eersten aan de INSPIRE verplichting konden voldoen, dat we spontaan een heerlijke taart kregen als bedankje."
Over ISDN en sproeiers op het dak
"Ik ben eigenlijk niet zo van de anekdotes, ik kijk liever vooruit", zegt Herman als ik vraag naar leuke verhalen uit de oude doos. Tijdens het verorberen van de taart, met Reijer Copier als de langstdienende bij IDgis, komen er toch wat verhalen los. "In het begin werkten we met een dubbele ISDN lijn, dat was state of the art! Dan moest je eerst verbinding leggen, wachten en dan ging je wat opzoeken op internet. In die tijd kreeg je ook nog jaarlijks stapels CD's met documentatie opgestuurd door Oracle. O ja en e-mail was voor veel klanten nog high tech!"Open data?
Voor onze ruimtelijke plannen software hadden we een eigen ondergrond service gebouwd. De data moest met allerlei handmatige acties worden gezet in de database. Het duurde dan vervolgens letterlijk weken om de data erin te zetten. Tegenwoordig heb je de beschikking over ondergrond services, die vrij te gebruiken zijn. Dat was toen moeilijk voor te stellen." "Ik weet nog goed", vervolgt Herman, "dat ze destijds bij de Topografische Dienst het ondenkbaar vonden dat data publiekelijk beschikbaar zou worden gesteld".
Dingen die blijven en voorbijgaan.
De tijd in Holten en Rijssen kenmerkt zich door dingen die voorbij gaan en dingen die gebleven zijn. "Het gebruik van Flash, anders dan voor animaties, was destijds echt vernieuwend maar daar is de stekker nu uitgehaald. Het leverde wel de killerfeature van onze Geoide viewer. Je had binnen 10 seconde kaartbeeld bij het gebruik van een 56k modem en een beeldschermresolutie van 800x600 pixels. Echt snel! Flex, ook van Adobe, is door ons gebruikt om een eerste versie van de Geoide Author (de tool om de viewer mee te configureren) te bouwen, maar Flex is ook uit beeld verdwenen. Wat gebleven is? Java natuurlijk, maar ook deegree (open source services omgeving) waar wij zelf in de loop der jaren flink aan hebben bijgedragen en PostGIS is nu een dominante factor geworden naast Oracle. Onze Geoide Viewer en Author zijn gebleven maar zijn inmiddels geheel vernieuwd op basis van HTML5". En de sproeiers... ?
Sproeiers?
"Ja die sproeiers. In Holten hadden we een kantoor dat op de 1e verdieping zat met een plat dak boven ons en ook een groot plat dak naast ons. In de zomer werd dat bloedje heet. We hebben het koel weten te houden door op het plattedak sproeiers te plaatsen en Herman, niet helemaal vreemd met het boerenbedrijf, kwam op een gegeven moment aanzetten met een grote stalventilator! Later volgden twee nogal lawaaierige mobiele airco's. Nu zitten we in Rijssen in een pand met airconditioning. Ideaal, deze vooruitgang en daar borduren we de komende twintig jaar graag op voort!"