DynaCAP: Dynamische plotting van cases en evenementen op een digitale kaart

vingerafdruk small

Met DynaCAP kunt u verplaatsingen van personen en voertuigen in een digitale kaart weergeven. De applicatie is geschikt voor analyse van misdaadgevallen en voor het invoeren van verplaatsingen bij grootschalige evenementen zoals wielerrondes.

DynaCAP is ontwikkeld door IDgis bv in samenwerking met de Afdeling Analyse van Politie Noord-Oost Gelderland. DynaCAP wordt momenteel door diverse analyse afdelingen van de politie gebruikt voor digitale plotting.

"DynaCAP biedt ons geweldige mogelijkheden om cases inzichtelijker te maken", vertelt Rob Hauptmeijer van de Afdeling Analyse van de Regiopolitie Noord-Oost Gelderland. "Wij hebben DynaCAP als proef toegepast op een oude zaak, waar alles al bekend van was, hieruit bleek dat DynaCAP verrassende inzichten verschafte. Hierdoor gestimuleerd hebben we DynaCAP toegepast op een lopende zaak. Dankzij de animaties van de routes van de 'subjecten'  hebben we kunnen zien dat er sprake is geweest van een mogelijke ontmoeting tussen bepaalde personen, terwijl wij dat in eerste instantie niet direct voor mogelijk hadden gehouden."

Geoide als basis

DynaCAP is een implementatie van de breed inzetbare Geoide Web-GIS Viewer. Met Geoide kunt u eenvoudig geo-informatie ontsluiten en publiceren. Met de bijbehorende grafische configuratie tool Geoide Author kunt u zelf kaartmateriaal en ondergronden toevoegen. Geoide wordt onder andere door de Veiligheidsregio Limburg-Noord ingezet voor Situatie Plotting bij rampenbestrijding.

Gespot IDgis DynaCAP screenshot

Figuur 1: Voorbeeld screenshot DynaCAP.

DynaCAP kan in een netwerk of standalone worden geïnstalleerd. Het werkt in de internetbrowser, wat het pakket uitermate gebruiksvriendelijk maakt. Met de handige import/export functie kunt u cases exporteren en importeren. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van cases met collega's.

DynaCAP in de praktijk

Stel dat op een maandag om 9.00 uur een overval is gepleegd op een supermarkt. De politie heeft door verschillende verhoren diverse getuigenverklaringen over de daders en hun vluchtroutes. Daarnaast heeft een bewakingscamera een en ander geregistreerd en is op een bepaald tijdstip een auto in een berm gevonden, met mogelijke sporen van de daders. Al deze informatie kan in DynaCAP systematisch worden ingevoerd en direct gekoppeld worden aan locaties op de kaart. Op basis van de diverse informatie uit het forensisch onderzoek houdt de politie rekening met een aantal scenario's. In DynaCAP kunnen deze scenario's los van elkaar worden gevisualiseerd.DynaCAP berekent zelf de mogelijke snelheid van verplaatsingen als deze niet bekend is door middel van andere gegevens. Ook kan aan een bewegend subject worden opgegeven of deze zich te voet, te fiets of bijvoorbeeld zich met een auto verplaatst heeft. Combinaties zijn hierbij natuurlijk denkbaar en ook te animeren in DynaCAP.

BeherenSubjecten

Figuur 2: invoerscherm "beheren van subjecten".

Als de informatie in DynaCAP is ingevoerd kan een animatie worden gestart, waarbij op het scherm is te zien hoe de diverse subjecten zich over de kaart verplaatsen. Discrepanties in verklaringen zijn hierdoor sneller aan te tonen, bovendien is duidelijk te zien of de verplaatsingen realistisch zijn. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als uit de animatie blijkt dat de verdachte, die geregistreerd is door de bewakingscamera van de supermarkt, over wie een getuige zegt dat hij te voet was, 30 km/uur heeft moeten "lopen" om op een plek te zijn waar hij is waargenomen. Het is dan algauw duidelijk dat de verdachte zich ook op een andere manier heeft verplaatst, of dat de tijdsinformatie van de getuigenverklaring minder accuraat was dan gedacht. Al deze bevindingen kunnen aanleiding zijn voor nader onderzoek of het opnieuw horen van getuigen.

Voorkomen "tunnelvisie"

"De kracht van DynaCAP", aldus Rob Hauptmeijer, "is bovendien dat het programma eenvoudig te bedienen is en exacte kaartinformatie verschaft".

Fotokaart1tm4

Figuur 3: De luchtfoto wordt precies gepositioneerd bovenop de topgrafie.

"We kunnen in DynaCAP eenvoudig, scenario's toevoegen en waarschijnlijke maar juist ook onwaarschijnlijke scenario's laten doorrekenen. Wij voorkomen daardoor dat we ons te snel richten op één meest voor de hand liggend scenario ('tunnelvisie')." De verwachting is dat de afdeling Analyse van Regiopolitie Noord-Oost Gelderland DynaCAP in toenemende mate gaat inzetten bij casussen. Afhankelijk van de resultaten in de praktijk en de visie van de landelijke politie zal DynaCAP mogelijk in de toekomst op de PC te vinden zijn van menig rechercheur.

DynaCAP in uitzending Peter R. de Vries

In de uitzending van 20 mei 2012 van Peter R. de Vries is DynaCAP in actie te zien. Onderstaande video is het fragment waar DynaCAP wordt getoond. Wilt u de volledige uitzending zien, dan kunt u terecht op de website van Peter R. de Vries

Nieuw in DynaCAP 3

DynaCAP is omgezet naar de nieuwste Geoide versie. Hierdoor is DynaCAP sneller geworden en kunt u gebruik maken van de Geoide Author, de gebruikersvriendelijke GUI voor het configureren van Geoid. Hierdoor kunt u zelf plattegrondentoevoegen en kaarten combineren met andere geodata, zoals uit PGR, PDOK en Risicokaart. Daarnaast is een import/export functie toegevoegd, zodat u eenvoudig cases kunt uitwisselen met collega's.

DynaCAP

 

Figuur: Voorbeeld combineren met plattegrond Roombeek.

Licenties

Als u gebruik wilt maken van DynaCAP, dan kunt u een licentie inclusief onderhoudscontract afnemen. IDgis zorgt vervolgens voor installatie van DynaCAP op uw werkplek. De volgende organisaties hebben reeds een licenties afgenomen:

  •  Regiopolitie Noord-Oost Gelderland,
  •  Regiopolitie Friesland,
  •  Regiopolitie IJsselland,
  •  Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond,
  •  Regiopolitie Oost-Brabant
  •  De Politieacademie en
  •  Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Meer informatie

Wilt u meer informatie of wilt u meer weten over IDgis en wat wij voor u kunnen betekenen, dan kunt u contact opnemen met Herman Assink


Herman Assink

 
X
Cookie voorkeuren
Wij gebruiken onderstaande cookies op onze website.
Accepteren
Afwijzen
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accepteren
Afwijzen