Adviesaanvragen omgevingsveiligheid succesvol geautomatiseerd

IDgis heeft voor de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) een adviesrobot ontwikkeld waarmee adviseurs externe veiligheid voor standaardsituaties razendsnel advies kunnen genereren. Waar voorheen een adviseur al gauw een uur kwijt was, is dit nu binnen 5 minuten gerealiseerd. De Adviesrobot Omgevingsveiligheid is onlangs op de Schakeldag Informatiepunt Leefomgeving succesvol gedemonstreerd (download de powerpoint presentatie).

Eenvoudige criteria en vragenboom

Door ODRA en ODA is vooraf, in samenspraak met Adviseurs-EV, uitgebreid onderzoek gedaan naar de criteria om te bepalen in welke situaties standaardadvies mogelijk is. In algemene zin zijn deze afhankelijk van de afstand van een ontwikkeling tot bepaalde risicobronnen, de kwetsbaarheid van de ontwikkeling en de populatie (al dan niet meewegen van groepsrisico’s). IDgis heeft de aangeleverde criteria vertaald in een compacte vragenboom. Verder is de tooling uitgerust met GIS technologie om locaties in te kunnen tekenen en deze te checken met data uit het REV (Register Externe Veiligheid) en – indien nodig – de Signaleringskaart Externe Veiligheid. De wizard die de adviseur doorloopt is overzichtelijk en eenvoudig. Het resultaat na het doorlopen van de wizard, wat zoals gezegd slechts een paar minuten vergt, is een gegenereerde adviestekst in Word. Deze is vervolgens te gebruiken als paragraaf in het uiteindelijke advies. Bekijk hieronder onze demo film!

Video afspelen

Zelf uitproberen?

U kunt de Adviesrobot Omgevingsveiligheid zelf uitproberen. Het is daarbij goed om te weten dat de Adviesrobot door IDgis eenvoudig is aan te passen aan andere wensen wat betreft de criteria en de teksten van het Word-document. De tooling is door de opzet bovendien eenvoudig aan te passen voor andersoortige toepassingen zoals een Adviesrobot Milieu. Start de tool (https://adviesrobot-ev.nl/) en login met gast/gast. NB de tool is ontwikkeld voor desktop gebruik.